Stamboom Onderzoek

Voorouder onderzoek

Heeft u de ouders van uw opa of oma nog gekend? Weet u wie de grootouders van uw opa of oma waren? En wat deden zij voor de kost?

Vragen waarop u misschien in familekring al antwoorden hebt gevonden. In elke familie gaan vast verhalen rond over beroemde of beruchte voorouders.

Bij stamboomonderzoek werkt u vanuit het heden terug in de tijd. U begint bij uzelf en gaat dan naar uw ouders, grootouders, overgrootouders en zo verder.

Woordenboeken: Latijn, Middeleeuws, Genealogie, Notariële, Rechterlijke en Medische termen


Woordenboeken Latijn
Een Latijns woordenboek en de Nederlandse vertalingen van de Latijnse getallenlijst, de Latijnse leeftijd en tijdsduur en de Latijnse uren en dagen zijn eenvoudig te raadplegen via de desbetreffende link.

Overige websites met een Latijns woordenboek zijn: tonput.home.xs4all.nl, - web.archive.org, - geneaknowhow.net en wielackermans.nl (pdf-bestand)


Woordenboek Middeleeuws-Nederlands
Voor de vertaling van Middeleeuws-Nederlandse woorden kunt u terecht op web.archive.org.


Verzameling van Trefwoorden en Begrippen
In deze vijfde uitgave door André Dumont zijn er meer dan 23.000 trefwoorden met hun betekenis te vinden. Naast woorden voorkomend in DTB-registers en andere genealogische bronnen zijn er ook woorden uit onder andere gerechtelijke akten, schepenakten, rechtbankverslagen en oude woordenboeken opgenomen. Website: André Dumont

Een ander genealogisch woordenboek is te vinden op michel-halin.be


Woordenboek Notariële en Rechterlijke termen
In akten komen nogal eens notariële en rechterlijke termen voor.
Op willebroek.info vindt u een handig notariëel woordenboek.

In de woordenlijst rechtsdossiers op de website Reijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, zijn termen opgenomen die onder andere voorkomen in verschillende procesdossiers. Website: Reijckheyt


Vergeten woorden
De meeste van de ‘vergeten woorden’ in de alfabetische lijst op de website Taaldracht waren ooit wijdverbreid in de taal van onze voorouders, of dit nu het Middelnederlands, het Oudnederlands of het Oudgermaans was. Ze zijn ‘afgestoft’, oftewel aangepast naar huidige spelling en uitspraak. Sommige van deze woorden zijn in enige hoedanigheid nog bekend in de streektalen en vele hebben hun weerga nog in de zustertaal, maar verreweg de meeste staan niet meer in enig woordenboek van het hedendaags Nederlands.

Website: Taaldracht


Medische woordenboeken
De betekenis van medische termen en begrippen kunt u vinden in het online Nederlands medisch en geneeskundig woordenboek (zoeken kunt u via de index bovenaan de pagina) of de encyclopedie van Dokterdokter.
Kunt u niet helemaal uit de omschreven doodsoorzaak komen, dan is de lijst met doodsoorzaken en spellingsvarianten een handig hulpmiddel. Deze lijst is (rechtstreeks op uw computer!) te downloaden via de invoerinstructies van Vele Handen.


Latijnse Citaten en Gezegden
Hier zijn meer dan 2000 Latijnse citaten en gezegden verzameld. Uiteraard is er ook gezorgd voor een Nederlandse vertaling.

Letters A t/m L.

Letters M t/m V.

2000 latijnse citaten op een pagina.