Stamboom Onderzoek

Voorouder onderzoek

Heeft u de ouders van uw opa of oma nog gekend? Weet u wie de grootouders van uw opa of oma waren? En wat deden zij voor de kost?

Vragen waarop u misschien in familekring al antwoorden hebt gevonden. In elke familie gaan vast verhalen rond over beroemde of beruchte voorouders.

Bij stamboomonderzoek werkt u vanuit het heden terug in de tijd. U begint bij uzelf en gaat dan naar uw ouders, grootouders, overgrootouders en zo verder.

MyHeritage maakt reclame

Pas gisteravond, toen er op televisie een reclameboodschap voor MyHeritage voorbijkwam zonder dat er een uitzending van Verborgen Verleden volgde, realiseerde ik me dat genealogie business geworden is. Het is niet langer leuk of interessant om je bezig te houden met je afstamming, maar het "verrijkt je leven". Bovenal klinkt de boodschap door dat het gemakkelijk is en dat het door internet weinig tijd kost.

Genealogie als verdienmodel. Ik schreef er al eens over. Mijn grootste bezwaar is dat je bij Ancestry of MyHeritage zelf zorgt voor informatie, maar vervolgens zou moeten betalen om aan informatie te komen die een ander (gratis) heeft aangeleverd. De meerwaarde van MyHeritage zit hem dan voornamelijk in het vinden van "smart matches". Bij Ancestry krijg je voor je geld tenminste nog de beschikking over bronnen die anders veel lastiger ontsloten zouden kunnen worden (denk aan de Amerikaanse censuslijsten), bij MyHeritage is niet alleen de vastgelegde informatie summier (je kunt bijvoorbeeld geen geboortetijd opgeven, geen getuigen bij de aangifte etc.), maar ook de omvang is zeer beperkt: ik liep er al snel tegenaan dat mijn stamboom (veel) te groot was: boven de 500 of 1000 personen (ik herinner me dat niet meer) kom je alleen wanneer je betaalt. Ik kan de ruim 50.000 personen (en groeiende) in mijn database daar dus onmogelijk kwijt.

Het is dan verstandiger en veel goedkoper om zelf een website op te zetten met bijvoorbeeld Humo-Gen of WebTrees...

MyHeritage is eigenlijk ook helemaal niet bedoeld voor genealogen. Naast het al gesignaleerde ontbreken van mogelijkheden om je brongegevens goed vast te leggen en de beperkte mogelijke omvang van je bestand wordt er - heel anders dan bijvoorbeeld bij Genealogie Online - geen enkele moeite gedaan om te voorkomen dat er gegevens van levende personen getoond worden.

Het verdienmodel van MyHeritage is juist dat jan en alleman hun beperkte gegevens in een vloek en een zucht invoeren en dan met een druk op de knop kunnen aansluiten op anderen die ook afstammen van Jet en Jan.

Dit nu maakt MyHeritage een kat in de zak. Want juist doordat de meeste leden slechts een zeer beperkt voorgeslacht zullen invoeren, kom je als nieuweling waarschijnlijk niet snel verder dan halverwege de 19e eeuw. Een middagje achter WieWasWie levert je al snel meer resultaten op.

Een tweede bezwaar is dat MyHeritage door zijn opzet van openbare gegevens juist weer besloten gegevens maakt. Het gebruik maken van gemeenschappelijke gegevens kost immers geld. Uiteraard zal MyHeritage aanvoeren dat deze kosten lang niet opwegen tegen het zelf besteden van tijd en reiskosten aan archiefbezoek, maar dit zijn non-argumenten. Niet alleen is het inmiddels mogelijk om heel veel onderzoek gewoon via internet te doen, het gaat ook om het principe. Je laat vrijwilligers betalen om met andere vrijwilligers hun resultaten te kunnen delen.

De reacties van serieuze genealogen op MyHeritage zijn over het algemeen dan ook weinig positief. Het ontbreken van een natuurlijke aantrekkingskracht "in het veld" noopt een commerciƫle partij vervolgens tot het gaan maken van reclame.

Een geheel andere - en veel meer sympathieke - richting volgt Bob Coret met zijn genealogische activiteiten. Niet alleen is het grootste deel van Genealogie Online gratis, hij neemt ook allerlei initiatieven om juist de openheid van genealogische gegevens te stimuleren.

Zo'n initiatief verkoopt zichzelf. Daar hoef je geen dure tv-reclame voor te maken. En daarom doe ik het hier ook een keertje extra.

Lees ook: Huwelijk tussen MyHeritage en Aldfaer


GenealogieOnline.nl