Stamboom Onderzoek

Voorouder onderzoek

Heeft u de ouders van uw opa of oma nog gekend? Weet u wie de grootouders van uw opa of oma waren? En wat deden zij voor de kost?

Vragen waarop u misschien in familekring al antwoorden hebt gevonden. In elke familie gaan vast verhalen rond over beroemde of beruchte voorouders.

Bij stamboomonderzoek werkt u vanuit het heden terug in de tijd. U begint bij uzelf en gaat dan naar uw ouders, grootouders, overgrootouders en zo verder.

Wat is DNA, de basis

Wilt u meer te weten komen over DNA in het algemeen? Bent u nieuwsgierig naar uw persoonlijke etniciteitsschatting? Of wilt u beter begrijpen hoe deze tool u kan helpen om uw genealogische reis voort te zetten? Als het antwoord ja is, lees dan verder.

  Korte inleiding in de genetica:

Ons lichaam bestaat uit cellen. Het hoofdkantoor van elke cel is de celkern. Iedere celkern bevat een identieke kopie van de unieke handleiding voor u, geschreven in DNA. Uw lichaam is opgebouwd uit meer dan 30 biljoen cellen, met in elke celkern een kopie van uw DNA.

Niemand anders heeft precies hetzelfde DNA als u. Dus als u in staat bent om uw DNA te lezen, dan kunt u veel te weten komen over wie u werkelijk bent.

  DNA overerven

We overerven 50% van ons DNA van onze moeder en 50% van onze vader. Die ontvangen beiden 50% van hun DNA van hun moeder en 50% van hun vader. Als we uw DNA bekijken, zien we ongeveer de helft van uw moeders en de helft van uw vaders DNA, dus ongeveer 25% van elk uw grootouders ofwel 12,5% van elk van uw overgrootouders.
Met andere woorden: als we uw DNA bestuderen, zien we kleine stukjes van al uw voorouders, die samen de exacte combinatie van DNA hebben aangeleverd waar u nu over beschikt.

DNA overerving.

  DNA overerven

Hieruit volgt dat twee mensen die uit dezelfde bron DNA hebben ontvangen een deel van hun DNA gemeen hebben. Bijvoorbeeld, een dochter die 50% van haar moeders DNA en 50% van haar vaders DNA heeft ontvangen, deelt een bepaalde hoeveelheid DNA met haar broer, die ook de helft van zijn DNA van elk van zijn ouders heeft overgeërfd. Broer en zus kunnen een andere 50% van het DNA van de beide ouders hebben ontvangen, en hun DNA is dus niet identiek, maar ze hebben ongeveer 50% van hun DNA met elkaar gemeen.

U hebt dus 50% van uw DNA gemeen met uw moeder, 50% gemeen met uw vader en 50% gemeen met elk van uw broers en zussen. Twee anonieme DNA-monsters die elkaar voor 50% overlappen, kunnen dus van een broer en een zus zijn of van een ouder en een kind. Om de familieband te bepalen, kijken we eerst naar het geslacht van de DNA-monsters. Het DNA-monster van mannen bevat een Y-chromosoom, dat van vrouwen niet. Vervolgens kijken we indien mogelijk naar de leeftijden van de donors van de DNA-monsters. Die is niet in het DNA zelf te lezen. Als we die drie gegevens hebben – de hoeveelheid DNA die de twee DNA-monsters gemeen hebben (bijvoorbeeld 50%, zoals in het huidige voorbeeld) en het geslacht en de leeftijd van de donors – dan weten we genoeg om een goede schatting te maken van de familieband tussen de DNA-donors. Twee mensen die 50% van hun DNA met elkaar delen, allebei vrouw zijn en 30 jaar van elkaar verschillen, zijn hoogstwaarschijnlijk moeder en dochter.

  DNA en u

DNA draagt de code die noodzakelijk is om ú te maken – de kleur van uw ogen en haar, uw lengte, zelfs of u koriander vies vindt, alles is vastgelegd in uw DNA. Daarom hebben twee mensen met gemeenschappelijke DNA gemeenschappelijke kenmerken. Hoe meer DNA u met een ander deelt, hoe meer u waarschijnlijk met diegene gemeen hebt. Mensen die uw broers en zussen nog nooit hebben gezien, weten vaak al bij de eerste ontmoeting dat jullie familie zijn. Als u altijd te horen krijgt dat u zo op uw moeder lijkt of dat u de neus van uw vader hebt, dan weet u nu hoe dat komt!

  DNA en uw familie

U deelt een grote hoeveelheid DNA met nauwe verwanten maar een veel kleinere hoeveelheid met verre verwanten. Twee verre neven die elkaar nooit hebben ontmoet maar die wel een gemeenschappelijke voorouder hebben, zullen een klein stukje DNA van die voorouder hebben overgeërfd, dat ze met elkaar gemeen hebben. Daarom kunnen DNA-tests worden gebruikt om verwanten te ontdekken van wie u anders nooit iets zou weten.

Hoe klein het stukje gemeenschappelijke DNA is, hangt af van het aantal generaties dat de neven van de gemeenschappelijke voorouder scheidt. In onze enorme database met stambomen beschikken we over de gegevens die we hierboven hebben besproken, zoals geslacht en leeftijd. Daardoor is MyHeritage DNA in staat om families over de hele wereld te herenigen. Lees hier de waargebeurde verhalen van MyHeritage-gebruikers.

DNA familie

  DNA en uw familieverleden

Tot voor enkele generaties terug verplaatsten de mensen zich veel minder dan tegenwoordig. Ze vlogen niet van hot naar her en bleven gescheiden door oceanen. De meeste mensen huwden en stierven in dezelfde streek als waar ze waren geboren. Omdat mensen uit dezelfde streek met elkaar trouwden, en kinderen kregen die hetzelfde deden, zien we nu een correlatie tussen DNA en geografische locatie. Dit is met name het geval in geografisch geïsoleerde streken, zoals het eiland Ierland.

Soms was het doorgeven van DNA in kleine kring niet noodzakelijkerwijs geografisch bepaald, er waren ook culturele redenen. Joden en mennonieten trouwden bijvoorbeeld generatieslang binnen hun eigen groep, waardoor er een correlatie ontstond tussen hun DNA en hun culturele identiteit.

Als u via bijvoorbeeld MyHeritage een DNA-test laat uitvoeren, vergelijken ze uw DNA met de aanwezige DNA-modellen van verschillende etnische groepen om overeenkomsten te vinden. De etniciteitsschatting van MyHeritage omvat 42 etnische groepen. Lees verder DNA Basics als u wilt weten hoe zij de beste etniciteitsoverzichten in de markt kunnen bieden.

Lees meer over DNA: